Top telefoane chinezești: ce-i mai bun de la OnePlus până la Xiaomi

de: Răzvan Băltărețu
15 06. 2018

Anul acesta a venit cu telefoane chinezești foarte bune. Ba chiar anumite modele reușesc, exemplar, să întreacă iPhone X sau telefoanele Samsung. Așa că uite o listă cu ce-i mai bun.

A fost o vreme în care ai fi putut desconsidera orice telefon chinezesc pe motiv că era o confirmare exemplară a stereotipului „made in China”. Timpurile s-au schimbat, chiar radical aș spune, iar în prezent putem face un top cu telefoane chinezești fără mustrări de conștiință. OnePlus e un exemplu, Xiaomi e altul, iar Vivo închide frumos totul. Dar nu sunt doar acestea.

OnePlus deschide acest top cu telefoane chinezești

Pe cât de frumos a crescut OnePlus, pe atât de necunoscută este povestea ascensiunii. E o companie deținută de Oppo, ceea ce explică și similitudinile între modele. Chiar și așa, de la primul model până în prezent, a livrat telefoane chinezești bune, iar OnePlus 6 e un exemplu excelent.

OnePlus 6 are un procesor Qualcomm Snapdragon 845, un ecran de 6,3 inci Full HD+ AMOLED, două camere foto de 16 și 20 megapixeli, baterie de 3.300 mAh și rulează Oxygen OS, o versiune de Android Oreo cu mici modificări. Sigur, are și încărcare rapidă, dar nu wireless. E disponibil în trei versiuni: 8 GB de memorie RAM cu 128 sau 256 GB spațiu de stocare ori 64 GB cu 6 GB RAM.

Unde nu excelează încă este la calitatea fotografiilor. De la model la model, a rămas cel mai mare minus. Poate n-ar strica pe viitor să aibă și rezistență la apă și praf, pentru că, în prezent, poate rezista doar la stropi, eventual o ploaie, dar fără să garanteze nimeni asta.

Vivo Nex face cinste oricărei liste cu telefoane chinezești

Vivo s-a străduit încă de la începutul anului să lanseze un telefon revoluționar, așa că a luat o decizie „radicală”: n-a copiat iPhone X. Vivo Nex are un ecran fără margini, o cameră frontală retractabilă, scanner de amprentă în ecran și un hardware foarte bun.

Vivo Nex are un procesor Qualcomm Snapdragon 845, un ecran de 6,6 inci Full HD+ S-AMOLED, două camere foto de 12 și 5 megapixeli, baterie de 4.000 mAh și rulează Android Oreo cu modificări aduse de producător. Are 8 GB de memorie RAM și 256 GB spațiu de stocare. Există însă și două modele mai ieftine.

Ce are special telefonul e, de fapt, o lipsă. Lipsește crestătura în ecran, care s-a făcut cu acel compromis de-a ascunde camera de selfie în telefon. Pentru cei care vor un ecran imens, nedecupat, acesta e telefonul care face dreptate. Asta pe lângă scannerul de amprentă în ecran, care nu-i cel mai important feature, dar îl are înaintea altora mai importanți (a se citi Samsung sau Apple).

Xiaomi a preluat ideea Apple cu Face ID, dar pe Android

Cum e vorba de-o listă cu telefoane chinezești, nu lipsesc micile lucruri preluate de la alte companii. În cazul Xiaomi Mi 8 e vorba de Face ID. Nu e prima companie care să încerce astea, și Huawei a încercat, și e un demers lăudabil, pentru că autentificarea facială de calitate e utilă. Altfel, Xiaomi Mi 8 e un flagship cu opțiuni inovatoare, dar nu mai sus decât Vivo. Cel mai important telefon e Xiaomi Mi 8 Explorer Edition.

Ca hardware, Xiaomi Mi 8 Explorer are un procesor Qualcomm Snapdragon 845, un ecran de 6,2 inci Full HD+ S-AMOLED, două camere foto de câte 12 megapixeli, baterie de 3.000 mAh și rulează Android Oreo cu interfața MiUI. Are 8 GB de memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare.

Ca Vivo Nex, și acesta are scanner de amprentă în ecran, capitol la care Samsung pierde în fața acestor telefoane chinezești. Mi 8 Explorer e modelul de vârf al Xiaomi și unul pe care să îl iei în calcul. E o alternativă între iPhone X și Samsung Galaxy S9, de-o parte, și Vivo Nex de alta. Va fi însă disponibil abia din iulie. Pierde însă la capitolul baterie.

Ce alte telefoane chinezești te-ar mai putea interesa

Cele de mai sus sunt cele recomandabile. Mai sunt însă două modele pe care să le urmărești. Primul e ZTE nubia Red Magic, un smartphone de gaming. Are design ca pentru gameri, dar și hardware pe măsură.

Acest ZTE are ecran de 6 inci IPS LCD Full HD+, Android Oreo cu interfața producătorului, 8 sau 6 GB de memorie RAM cu 128, respectiv 64 GB spatiu de stocare. Camera foto e doar una: 24 megapixeli. Bateria e de 3.800 mAh.

[readmore]

Al doilea model e unul încă nelansat: Oppo Find X. Bine, e prea apropiat de iPhone X cu denumirea și, se prea poate, deloc incredibil de revoluționar. Conform informațiilor de până acum, va avea ecran de 6,4 inci Full HD+, Snapdragon 845, 8 GB de memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare. Acest Oppo va avea și baterie de 3.730 mAh. Se vehiculează că va fi și o versiune cu 256 GB spațiu de stocare. Firesc, două camere foto: 20 și 16 megapixeli.

Dintre toate acestea, OnePlus 6 e deja în România. Foarte probabil, Xiaomi va intra curând. Cât despre celelalte, disponibilitatea e limitată. Lista aceasta servește însă ca exemplu că și producătorii chinezi pot surprinde cu modele bune (și doar parțial copiate după altele sau deloc, în unele cazuri).